dijous, 15 de novembre del 2012

Entrevista a Àngel Codina, 'Cudi' (part II de II)

Siscu Pujol, Carla Bartolomé, Àngel Codina i Marta Corredera, 
en els vells temps del futbol base del CE Sabadell.

Quins problemes acostumes a trobar per al bon funcionament dels equips en que has estat? És tant perjudicial l'entorn familiar per als equips com moltes vegades es comenta en el futbol base?

Cada temporada que passa, el tòpic que diu "tots els pares volen un nou Messi" agafa més força. Això fa que es creï una pressió afegida i totalment innecessària per a tots. Per sort, pels equips on he passat jo, no m'he trobat cap cas exagerat en aquest sentit. Com a entrenador has de saber traçar una línia entre l'equip i els pares i no sobrepassar-la ni de dins cap a fora ni de fora cap a dins. El problema més greu que m'he trobat va ser una indisciplinada jugadora que posava en perill la cohesió de grup.


Contra quins equips tens una motivació especial? Per que? En aquests partits normalment actues amb més confiança o amb més nervis?

Tirarem de tòpics i direm que tots els partits són diferents i no hi ha motiu per estar més nerviós quan jugues amb un gran que quan jugues amb un petit però si que he d'admetre que segons als camps que juguem o quin sigui el rival tinc una motivació extraordinària, però això seguirà sent secret professional.

Quin partit en tota la temporada creus que serà el més difícil per al teu equip?

És complicat dir-ho a aquestes alçades però a priori seran els dos contra el CE Tecnofutbol, un equip molt bó que lluitarà pel campionat de ben segur.

Fa temps havies tingut molta vinculació al futbol femení i t'hem vist més d'un cop en algun camp veient partits. Hi han moltes diferències entre el futbol masculí i el femení?

Sí, i a més, en tots els sentits. Això no vol dir que un sigui millor ni pitjor que l'altre, simplement són dos estils de futbol diferents. A nivell físic i tècnic el futbol femení és més lent i els equips tenen molta més dependència de les millors jugadores i un partit es decanta fàcilment cap al costat de més qualitat tècnica.

El futbol masculí al estar més desenvolupat físicament aquestes carències tècniques es poden mig dissimular, a més, al haver més nens disposats a jugar a futbol, és més fàcil formar equips més competitius. A l'hora de gestionar un vestidor, per a mi, i destaco que parlo a nivell personal, és més difícil gestionar un de femení, ja que cal un raonament convictiu extraordinari perquè les jugadores t'entenguin i/o et creguin. Al futbol masculí pots ser molt més directe i "agressiu", en el sentit menys violent de la paraula, i no passa res.

Com veus el futur del futbol femení en general?

Com es diria al col·legi, evoluciona satisfactòriament malgrat que com qualsevol evolució, necessita canvis i aires nous. Els mateixos dirigents de clubs i federacions haurien de donar més oportunitats a les nenes i noies i donar un tracte més equitatiu. La notícia més optimista és que cada cop hi ha més llicencies federatives per tan, tots ens hem de comprometre a tractar el futfem més seriosament.

I com veus el futbol femení a la ciutat de Sabadell?

Estic gratament sorprès de que en una mateixa ciutat hi hagi 3 equips sèniors com son el CE Sabadell, el CE Mercantil i la UD La Planada i 2 equips de categoria Juvenil-Cadet a la màxima categoria com son els casos del CE Sabadell i del CE Mercantil, això vol dir que aquí sí s'intenten fer bé les coses. Això ha d'acabar d'esperonar les noies de la ciutat i comarca per realitzar un esport tan maltractat tradicionalment pel fals tòpic de que el futbol és cosa d'homes. A quanta més quantitat, més fàcil formar i donar qualitat a les jugadores.


Quina és la teva il·lusió en el món del futbol?

No m'agrada posar-me sostre, ni ser massa fantasiós, però si que m'agradaria guanyar-me la vida amb el futbol.

Del que has fet fins ara, de quina temporada o de quin equip et sents més orgullós?

És una pregunta molt complicada de respondre, per que de totes les temporades i equips en treus quelcom positiu. El que m'he trobat totes les temporades és l'agraïment i felicitacions i l'afecte de tots els pares i jugadores i jugadors la qual cosa gratifica molt personalment.

Ets seguidor d'algun equip en especial? Per que? 

Sí, del CE Sabadell, equip que he seguit per tradició familiar des de petit, encara que no em perdo cap detall del futbol català i intento no desvincular-me de l'actualitat del futbol femení.

Àngel Codina i Miguel Ángel Rodríguez en plena explicació tàctica abans 
d'un partit de l'Aleví B del CE Europa la temporada 2011/12.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada